saje sye letakkn resepi kek zebra dri blog resepi diana untuk tatatapn dndiri dn pelawat2 yg "terlawat" blog saye. kek ni sye dh cube wat bnyk kali dn hasilnye memng memuaskn dn cantik.time kasih DIANA sbb snggup share resepi yg menarik untuk d kongsikn pda pengunjung2 blognye.pada kawn2 yg nk tgk lebih lnjut koleksi resepi DIANA sila lah lawati http:// resepidiana.blogspot.com.
KEK ZEBRA
Resipi ini D dah mencuba banyak kali dan D angkat resipi ini menjadi 5 bintang. Resipi asal D dapatkan dari Jo's Deli Bakery. Thank you Jo for the wonderful recipe.
Hasilnya kek ini memang sedap, gebu dan ringan. Jika you all nak buat guna loyang bulat 9 inci, D galakkan anda buat 1 1/2 adunan jadi ketinggia
nnya tu cun je. Kemanisan pada kek ini sederhana dan sesuai dihidangkan untuk minuman petang.
Kek Zebra ini adalah sejenis kek span, cara membuatnya memang mudah tapi kena buat dengan teknik yang betul. D berikann gambar sebagai contoh untuk semua mendapatkan Kek Zebra yang ringan dan gebu. Lihat dan perhatikan adunan kek yang telah D sediakan.
Sebaiknya setelah anda membakar, keluarkan kek dari loyang jangan dibiarkan dalam loyang nanti kek yang gebu jadi macam tayar basikal pancit - terus mengecut tak cun.
Resipi ini juga telah diterbitkan di Berita Harian (Singapura) pada 30 Disember tahun lalu. Mesti ramai di Singapura telah mencubanya selain dari kawan-kawan di forum memasak yang telah D kongsi resipi ini. Kepada semua Selamat Mencuba!
Resipi yang Diana gunakan adalah dari Jo's Deli Bakery dan Diana terjemahkan dalam BM. Ini resipinya.
ZEBRA CAKE
Sumber: Jo's Deli Bakery
Menghasilkan 1 loyang 8" bulat
Bahan-bahannya
6 biji telur yang kecil (Diana gunakan 4 biji telur Grade B)
110 gram gula kaster
150 gram tepung kek
1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu besar ovalette
100 gram mentega, dicairkan
30 gram susu pekat manis
1 sudu teh esen vanilla
2 sudu teh serbuk koko
3 - 4 sudu besar air
1 sudu teh coklat emulco
Hirisan badam/ badam cincang
Cara-caranya
1. Panaskan ketuhar pada suhu 170 darjah C. Lenser dan salutkan tepung pada loyang bulat 8".
2. Ayak tepung dan baking powder. Ketepikan.
3. Pukul telur, tepung yang telah diayak, gula kaster dan ovalette dengan kelajuan tinggi selama 10 minit atau sehingga adunan tepung menjadi pekat dan kental.
4. Masukkan mentega cair, susu pekat manis dan esen vanilla dan putar menggunakan kelajuan perlahan sehingga sebati.
5. Bahagikan adunan kepada dua bahagian dan warnakan coklat pada satu bahagian.
6. Menggunakan sudu besar, sendukkan 3 sudu besar adunan plain pada tengah loyang dan kemudian 3 sudu besar adunan coklat. Selepas setengah adunan sendukkan 2 sudu besar dan kemudian seterusnya 1 sudu besar pada akhir aduanan habis. Mulakan dengan adunan plain dan akhirkan juga dengan adunan plain.
7. Taburkan dengan hirisan badam/ badam cincang dan bakar pada suhu 170 darjah C selama 35 minit.
8. Biarkan kek sejuk selama 10 minit selepas dibakar dan kemudian boleh dikeluarkan dari loyang pembakar.
Nota:
1. Jangan gantikan susu pekat manis dengan susu segar/ UHT kerana ini akan membuat adunan tepung menjadi cair dan susah bila hendak melapis.
2. Air yang dicampurkan dengan serbuk koko dan coklat emulco boleh digantikan dengan susu segar.
3. Elakkan menggunakan tepung gandum/ tepung serbaguna, jika boleh. Bila memukul tepung pada kelajuan tinggi, gluten dalam tepung akan membina dan ini akan menyebabkan anda mendapat kek yang kenyal bila digigit.
4. Bila menggaul cecair coklat kedalam adunan, gaul satu arah pusingan dan jangan keterlaluan yang mungkin akan mengakibatkan adunan menjadi cair.
5. Sebaiknya mulakan dan akhir proses melapis dengan adunan plain.
Resipi ini D dah mencuba banyak kali dan D angkat resipi ini menjadi 5 bintang. Resipi asal D dapatkan dari Jo's Deli Bakery. Thank you Jo for the wonderful recipe.
Hasilnya kek ini memang sedap, gebu dan ringan. Jika you all nak buat guna loyang bulat 9 inci, D galakkan anda buat 1 1/2 adunan jadi ketinggia
nnya tu cun je. Kemanisan pada kek ini sederhana dan sesuai dihidangkan untuk minuman petang.
Kek Zebra ini adalah sejenis kek span, cara membuatnya memang mudah tapi kena buat dengan teknik yang betul. D berikann gambar sebagai contoh untuk semua mendapatkan Kek Zebra yang ringan dan gebu. Lihat dan perhatikan adunan kek yang telah D sediakan.
Sebaiknya setelah anda membakar, keluarkan kek dari loyang jangan dibiarkan dalam loyang nanti kek yang gebu jadi macam tayar basikal pancit - terus mengecut tak cun.
Resipi ini juga telah diterbitkan di Berita Harian (Singapura) pada 30 Disember tahun lalu. Mesti ramai di Singapura telah mencubanya selain dari kawan-kawan di forum memasak yang telah D kongsi resipi ini. Kepada semua Selamat Mencuba!
Resipi yang Diana gunakan adalah dari Jo's Deli Bakery dan Diana terjemahkan dalam BM. Ini resipinya.
ZEBRA CAKE
Sumber: Jo's Deli Bakery
Menghasilkan 1 loyang 8" bulat
Bahan-bahannya
6 biji telur yang kecil (Diana gunakan 4 biji telur Grade B)
110 gram gula kaster
150 gram tepung kek
1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu besar ovalette
100 gram mentega, dicairkan
30 gram susu pekat manis
1 sudu teh esen vanilla
2 sudu teh serbuk koko
3 - 4 sudu besar air
1 sudu teh coklat emulco
Hirisan badam/ badam cincang
Cara-caranya
1. Panaskan ketuhar pada suhu 170 darjah C. Lenser dan salutkan tepung pada loyang bulat 8".
2. Ayak tepung dan baking powder. Ketepikan.
3. Pukul telur, tepung yang telah diayak, gula kaster dan ovalette dengan kelajuan tinggi selama 10 minit atau sehingga adunan tepung menjadi pekat dan kental.
4. Masukkan mentega cair, susu pekat manis dan esen vanilla dan putar menggunakan kelajuan perlahan sehingga sebati.
5. Bahagikan adunan kepada dua bahagian dan warnakan coklat pada satu bahagian.
6. Menggunakan sudu besar, sendukkan 3 sudu besar adunan plain pada tengah loyang dan kemudian 3 sudu besar adunan coklat. Selepas setengah adunan sendukkan 2 sudu besar dan kemudian seterusnya 1 sudu besar pada akhir aduanan habis. Mulakan dengan adunan plain dan akhirkan juga dengan adunan plain.
7. Taburkan dengan hirisan badam/ badam cincang dan bakar pada suhu 170 darjah C selama 35 minit.
8. Biarkan kek sejuk selama 10 minit selepas dibakar dan kemudian boleh dikeluarkan dari loyang pembakar.
Nota:
1. Jangan gantikan susu pekat manis dengan susu segar/ UHT kerana ini akan membuat adunan tepung menjadi cair dan susah bila hendak melapis.
2. Air yang dicampurkan dengan serbuk koko dan coklat emulco boleh digantikan dengan susu segar.
3. Elakkan menggunakan tepung gandum/ tepung serbaguna, jika boleh. Bila memukul tepung pada kelajuan tinggi, gluten dalam tepung akan membina dan ini akan menyebabkan anda mendapat kek yang kenyal bila digigit.
4. Bila menggaul cecair coklat kedalam adunan, gaul satu arah pusingan dan jangan keterlaluan yang mungkin akan mengakibatkan adunan menjadi cair.
5. Sebaiknya mulakan dan akhir proses melapis dengan adunan plain.
0 comments:
Post a Comment