cuba lah resepi ni memang sedap..
bahan2:
stengah kilo udang segar
1 inci hali,1 inci lengkuas,3 ulas bawang merah,2 ulas bawang putih di tumbuk lumat
setengah cawan kelapa di goreng keperangan
1 cawan santan pekat
1 sudu air asam jawa
1 lembar daun kunyit
1 batang serai di tumbuk kasar
sedikit garam,gula dan serbuk perasa ( klu suka)
2 sudu lada kering yang di kisar (lada api pun bolah gak guna ikut pedas
sedikit minyak makan untuk menumis
cara membuatnya:tumiskan bwng,halia,lengkuas dan lada kering hingga naik bau nya
masukkan santan pekat,serai,garam gula dan serbuk perasa,kacau rata tunggu sampai kuah tu pekat sikit baru masukkan udang,air asam jawa ,kelapa goreng,daun kunyit dan masak sampai agak kering dan boleh juga kalau nak berkuah,tapi pastikan udang jangan di masak lama nanti akan hilang rasa manis udang tu.
selamat mencuba.
Thursday, September 3, 2009
rendang udang
Posted by kak Long at 10:38 PM
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment