haa...ni antara lauk kegemaran hubby saya,belajar masak lauk ni pun dengan mak mertua,senang dan ringkas je bahannya tapi leceh sikit nak menumbuk...habis terpercik lada dan bawang kat muka saya yang gebu nu hehehe...saya kongsikan resepi ni untuk pembaca mana tau ada yg nak mencuba.
bahan2nya:
setengah kilo udang basah segar( nak wat sikit pun boleh)
13 ulas bawang merah
secekak cili kering di rendam sampai lembut dan di potong kecil2
garam,2 sudu gula dan serbuk perasa
minyak untuk menumis
cara memasaknya:
tumbuk kesemua di mulai dengan lada kering,bawang last sekali baru udang( untuk elakkan terpercik kat muka)
dah siap tu panaskan minyak dan masak lah sampai kering dan berbau wanggi.sentiasa kacau untuk elakkan hangit dengan api pelahAN ( DALAM 20 MINIT LAH SAMPAI GARING) Sedia untuk di makan.
Friday, September 4, 2009
sambal udang tumbuk
Posted by kak Long at 12:46 PM
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment