karipap ni antara kuih kegemaran saya skeluarga,karipap ni petama kali saya buat wktu usia 15 thn sbb dah biasa sangat menolong mak wat untuk meniaga.ni resepi karipap mak saya..cuba lah memang sedap dan rangup.
bahan2nya:
setengah kilo tepung gandum
1 gelas air suam
setengah gelas minyak makan yg telah di panaskan
bahan inti:
setengah kilo ubi kentang /keledek(di potong dadu)
1 inci halia,2 ulas bwg merah,1 ulas bwg puteh d tumbuk lumat
2 sudu udang kering di tumbuk
1 paket rempah kari ayam/daging
sedikit daging di potong halus2
minyak untuk mengoreng
garam,gula 2 sudu dan sdikit serbuk perasa (klu suka)
caranya:
masukkan tepung gandum,minyak panas dan air suam
gaul rata hingga bolah di uli dan lembut,klu keras @ lembik tambahkan tepung @ minyak panas jangn tmbah air nanti susah nak kelimkan karipap tu
canaikan dan masukkan inti
cara membuat intinya:
tumiskan halia,bwang yg telah di tumbuk sampai naik bau,masukkan rempah kari kemudian masukkan udang kering yg di tumbuk,daging yang di potong kecil,garam dan gula.masak sampai kering dan sejukkan baru lah boleh mulakan wat karipap
selamat mencuba.
Thursday, September 3, 2009
resepi karipap daging
Posted by kak Long at 10:13 PM
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment